Paralaksa tła

Produkty regionalne
z Folwarku

Przetwory z Folwarku Pszczew wytwarzane są z produktów regionalnych wg. tradycyjnych Polskich receptur. Składniki używane do wytworzenia naszych wyrobów pochodzą przede wszystkim z własnego, ekologicznego ogrodu, lokalnych bazarów, sadów oraz od pobliskich rolników. Naszym priorytetem jest wybór produktów o bardzo wysokiej jakości. Są one skrupulatnie selekcjonowane, mają wyborny smak oraz posiadają niepowtarzalne walory odżywcze. W Folwarku Pszczew wytwarzamy między innymi miody, dżemy, syropy, zaprawy oraz wiele innych.

Miody z Folwarku Pszczew

miód akacjowy


Miód akacjowy
29


Akacjowy – Bezbarwny lub jasno słomkowy, uznawany za najjaśniejszy z miodów. Długo nie ulega krystalizacji ze względu na przewagę fruktozy, wyjątkowo słodki. Po skrystalizowaniu biały lub jasno słomkowy w postaci kremu. Ma słabo wyczuwalny zapach kwiatu akacji. Miód pozyskiwany jest z nektaru robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia L). Zawiera stosunkowo dużo magnezu, potasu, acetylocholiny. Typowa dla miodu akacjowego jest bardzo niska zawartość związków mineralnych.
Miód akacjowy ma walory charakterystyczne dla miodów jasnych wiosennych. Łatwo przyswajalny, stosowany w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego, pozytywnie wpływa na układ krążenia i naczynia wieńcowe, stabilizuje ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe, poprawia metabolizm tłuszczowy wątroby, wspiera pracę pęcherzyka żółciowego, jest pomocny w schorzeniach nerek i układu moczowego; łagodzi kaszel; stosowany bezpośrednio na ranę przyśpiesza gojenie; skuteczny w leczeniu bezsenności.

miód lipowy


Miód lipowy
32


Lipowy – Jasnożółty do zielonkawożółtego a po skrystalizowaniu żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód lipowy ma dość ostry smak i bardzo charakterystyczny aromat, który nieco przypomina zapach świeżych liści mięty. Za ostry zapach i smak miodu lipowego odpowiadają olejki eteryczne i flawonoidy. Pozyskiwany z lipy – określanej przez pszczelarzy królową roślin miododajnych. Miód jest pozyskiwany na przełomie czerwca i lipca i uznawany jest często za najbardziej szlachetną odmianą miodu w Polsce.
W zakresie działania leczniczego miód lipowy uważany jest powszechnie za najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą, schorzeniach dróg oddechowych. Działa antyseptycznie i uspokajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaje się go w herbacie z kwiatu lipowego, owocu maliny oraz w połączeniu z sokiem z cytryny lub mlekiem. Skuteczny przy leczeniu przeziębień, w stanach niepokoju i bezsenności.

miód rzepakowy


Miód rzepakowy
28


Rzepakowy – Bezbarwny, czasem słomkowy lub cytrynowy a po skrystalizowaniu białokremowy. W smaku bardzo słodki, co czyni go łatwo rozpoznawalnym, o lekko wyczuwalnym zapachu kwitnącego rzepaku. Jest miodem o największej zawartości glukozy i aminokwasów. Ze względu na dużą zawartość glukozy i stosunkowo małą ilość wody bardzo szybko krystalizuje, nawet w kilka dni po miodobraniu, a nawet jeszcze w plastrach. Jest jednym z pierwszych, które pszczoły przynoszą po zimie do pasieki – rzepak nektaruje zwykle w maju. Jest to odmiana bardzo popularna w naszym kraju.
Stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych (glukoza to doskonała odżywka dla mięśni a w tym szczególnie sercowego). Poza tym przy zaparciach, przy schorzeniach wątroby (zwiększa jej możliwości detoksykacyjne), nerek i przewodu moczowego. Stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Właściwości miodu rzepakowego są wykorzystywane także w leczeniu schorzeń zewnętrznych. Stosowany bezpośrednio na chorą tkankę oczyszcza ją z elementów martwiczych i ropnej wydzieliny, co w efekcie przyspiesza gojenie i bliznowacenie ran. Ponadto, szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia.

miód spadziowo-nektarowy


Miód spadziowo-nektarowy
33


Miód spadziowo – nektarowy jest pochodzenia mineralnego. Powstał ze spadzi i nektaru roślin kwiatowych. Charakteryzuję się brunatną barwą, posiada słabo wyczuwalny korzenny zapach, smak łagodny czasami lekko gorzkawy. Krystalizuje szybciej niż miód spadziowy. Stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu. Zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, herbaty, alkoholu. Ma zdolność blokowania ołowiu. Stanowi cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu. Jako miód mieszany, łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych i spadziowych.

Oleje

 

Regionalne przetwory z Folwarku

barszcz czerwony


Barszcz
10


sos włoski


Sos włoski
13


Ogórki w zalewie miodowej


Ogórki w zalewie miodowej
13


Ogórki w zalewie słodko kwaśnej


Ogórki w zalewie słodko kwaśnej
8


Jeśli chcesz zamówić regionalne produkty z Folwarku Pszczew, prosimy o kontakt telefoniczny lub mailowy. Udzielimy wszelkich informacji oraz wyślemy wybrany produkt, byście mogli Państwo cieszyć się smakiem naszych wspaniałych wyrobów.
Wysyłamy za pośrednictwem Poczty Polskiej, Koszt przesyłki 15 zł.

Zamów / sprawdź dostępność

CennikRezerwacjaFacebookAktualności