Winnica Folwark Pszczew

Winnica Folwarku Psczezw jest jedną z turystycznych atrakcji Pszczewa, oraz jego niedozowną wizytówką.

Przed wiekami właścicielami Folwarku byli poznańscy biskupi, którzy mieli tutaj swoją letnią rezydencję i to oni jako pierwsi sprowadzili na Ziemię Międzyrzecką winną latorośl.
Obecni właściciele Folwarku Pszczew, Państwo Żaneta i Łukasz Robak wrócili do dawnych tradycji i założyli w 2014 roku winnicę. Stara winnica powstała za budynkiem dawnej Gorzelni, który przed kilkoma laty został pieczołowicie odrestaurowany i obecnie jest jedną z głównych atrakcji turystycznych Pszczewa.
Pierwsze krzewy winnej latorośli zasadzono wzdłuż ściany jednego z dawnych budynków gospodarczych. A ponad 600 następnych na działce między budynkiem a stawem.
W 2015 roku powstała nowa winnica, tuż obok folwarku na obszarze 5 ha, pod samym Pszczewskim Parkiem Krajobrazowym zasadzonych zostało tysiące nowych krzewów winnych. Do obsadzenia nowej winnicy wykorzystaliśmy nasze doświadczenie zdobyte podczas upraw winorośli na starej części. Zostały tam zasadzone takie odmiany jak: Regent, Cabernet, Souvignier, Solaris, Johanitter i Riesling. Takie same, jakie rosły 170 lat temu zarówno w okolicach Zielonej Góry, jak i w Pszczewie.

Odwiedzając Winnicę w Folwarku Pszczew można przenieść się do wyjątkowego świata winiarzy, zobaczyć w jaki sposób powstają nasze wina, oraz skosztować ich na miejscu w formie degustacji.

Winnica wytwarza wina wytrawne, z roku na rok powiększając swoją ofertę o nowe szczepy. Dzięki pasji do wina i dbaniu o każdy szczegół podczas jego produkcji, naszym klientom gwarantujemy wyjątkowy smak i najwyższą jakość. Staramy się zgłębiać wiedzę o uprawie winorośli i produkcji wina podczas różnych kursów i szkoleń prowadzonych przez stowarzyszenia winiarskie. Co roku, nasi klienci otwierają tysiące butelek aby cieszyć się owocowym aromatem czerwonego i białego wina.

Naszą pasją jest wino wysokiej jakości, dlatego w pełni angażujemy się w cały proces powstawania tego wyjątkowego trunku, od samej uprawy winorośli po degustację.

W roku 2020 podczas Winobrania w Zielonej Górze nasze białe wino, wyprodukowane ze szczepu „Souvignier Gris” rocznik 2019 otrzymało srebrny medal „Silver Grand Prix 2020”.

Dodatkowo w roku 2021 produkty pochodzące z Winnicy Folwarku Pszczew zostały odznaczone czapką „Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Lubuskiego” co świadczy o ich wyjątkowej jakości i regionalnym pochodzeniu.

Wizytówką Folwarku są krzewy, których owoce służą do wytwarzania znakomitych win. Zostały tam zasadzone takie odmiany jak: Regent, Cabernet, Souvignier i Riesling. Winnica wytwarza wina wytrawne, z roku na rok powiększa swoją ofertę o nowe szczepy.

Odwiedzając Winnicę w Folwarku Pszczew można przenieść się do wyjątkowego świata winiarzy, zobaczyć w jaki sposób powstają nasze wina, oraz skosztować ich na miejscu w formie degustacji. Dzięki pasji do wina i dbaniu o każdy szczegół podczas jego produkcji, naszym klientom gwarantujemy, że w każdej butelce odnajdą wino najwyższej jakości. Staramy się zgłębiać wiedzę o uprawie winorośli i produkcji wina podczas różnych kursów i szkoleń prowadzonych przez stowarzyszenia winiarskie. Co roku, nasi klienci otwierają tysiące butelek aby cieszyć się owocowym aromatem czerwonego i białego wina wysokiej jakości.

W roku 2020 podczas Winobrania w Zielonej Górze nasze białe wino, wyprodukowane ze szczepu „Souvignier Gris” rocznik. 2019 otrzymało srebrny medal „Silver Grand Prix 2020”.